top of page

VOORKOM DURE REPARATIES MET DEZE TIPS!

1. ER KOMT NIET VEEL WATER MEER UIT MIJN KRAAN

Dan zit de kraankop waarschijnlijk verkalkt.

Hoe een kraan ontkalken?

Draai het eindstuk van de kraan los en  leg ze in een bakje met azijn, eventueel verdund met wat warm water.

Krijg je het eindstuk niet losgedraaid? Gebruik dan een doek dat je in azijn gedrenkt hebt. Je wikkelt de doek rond de kraankop en laat het zo een nacht zitten. De volgende ochtend nog even goed spoelen en de kop zou ontkalkt moeten zijn. Bij hardnekkige kalkaanslag kan het wel zijn dat je dit nog een keer zult moeten herhalen.

Heb je vaker last van verkalkte kranen?
Dan zit je waarschijnlijk met te kalkrijk water.

Het teveel aan kalk tast niet alleen zichtbare dingen (kranen) aan, maar ook onzichtbare; zoals vb. onderdelen van je vaatwasser.
Je kunt dan de aankoop van een waterontkalker overwegen. Dit is een investering die zichzelf terug verdient want als je alle kosten door kalk samen bekijkt, dan kan je op jaarbasis tot wel 650 € besparen!

2. MIJN DOUCHE LEKT

Wist je bij 98% van de douchelekken een niet meer goed afsluitende siliconevoeg de schuldige is?
Vanaf het moment dat je douche er 2 jaar staat, is het aangeraden om even de siliconevoegen te controleren op loskomen en scheurtjes. Mocht de silicone niet meer in orde zijn, dan moet je ze eerst helemaal verwijderen en daarna alle voegen terug op te spuiten met sanitaire silicone.

3. BIJ EEN LEK ALTIJD EERST JE BRANDVERZEKERING INLICHTEN

Wist je dat, in geval van een lek, de kostprijs van het opsporen van dat lek in veel gevallen inbegrepen zit in je brandverzekering. Daarom neem je best even contact op met je makelaar zodat hij je kan doorverwijzen naar een door de verzekering erkende lekopsporingsdienst.

4. WAT ZELF CONTROLEREN BIJ EEN VERWARMINGSPANNE

Wanneer je verwarmingstoestel in panne ligt, kun je enkele dingen zelf controleren.

– Hoeveel druk staat er nog op mijn installatie? (zie ook tip 5)
– Heb ik nog mazout/stookolie? (zie ook tip 6)
– Is het lang geleden dat mijn ketel gekuist is? (zie ook tip 7)

Dit zijn standaardvragen die je installateur zal vragen wanneer je hem opbelt voor een herstelling.

5. HOEVEEL DRUK MOET ER OP MIJN INSTALLATIE ZITTEN?

De waterdruk in de ketel moet altijd optimaal zijn: deze waarde ligt over het algemeen tussen 1 en 2 bar. De zwarte naald die de druk aangeeft, moet zich in de groene zone van de manometer van de ketel bevinden. Een te hoge druk kan het hele verwarmingssysteem beschadigen. En als de druk te laag is, zal je verwarming minder goed werken.

6. ZONDER STOOKOLIE GEZETEN?

Na de zomer heeft de klassieke "panne" bij eigenaars van een stookolieketel een eenvoudige oorzaak: geen stookolie meer in de tank! Meters kunnen soms misleidend zijn, dus vertrouw liever op de goede oude techniek van de peilstok in de tank! Was alle stookolie toch opgebruikt? Laat dan zeker een onderhoud uitvoeren nadat de tank is bijgevuld, maar voordat je de verwarming aanzet, want het bezinksel op de bodem van je tank kan de brander verstoppen!

7. ONDERHOUDEN VAN MIJN VERWARMING

Regelmatig onderhoud maakt een groot verschil! Wist je dat het risico op pannes tot 5 keer lager ligt bij ketels die regelmatig nagekeken worden door een erkende professional? Ook ben je zo zeker dat je installatie optimaal blijft functioneren en renderen. Denk er al aan voor de winter zijn intrede doet en de agenda van elke chauffagist weer overvol zit.

Bovendien is een periodieke controle van je cv-ketel wettelijk verplicht. Gasketels moeten om de 2 jaar gekeurd worden in Vlaanderen.  Stookolieketels moeten elk jaar gecontroleerd worden.

8. MIJN TOILET SPOELT NIET GOED MEER DOOR

Een toilet kan altijd verstopt zitten, maar controleer zeker ook even je septische put.
Een slecht onderhouden septische put is een veel voorkomende oorzaak van verstoppingen door het hele huis. Om op veilig te spelen, laat je best je put elke 2 jaar even ledigen.

9. MIJN REGENWATER RUIKT VIES

Een regenput is niet alleen de verzamelplaats voor regenwater, ook bladeren en ander vuil vinden er hun weg naartoe. Een regenput laat je best alle 2 jaar eens ledigen/reinigen. Een slecht onderhouden regenput zorgt immers niet alleen voor slecht ruikend, vervuild water, het kan ook je regenpomp en andere toestellen die erop zijn aangesloten beschadigen.

10. IK GA OP REIS EN ...

Wanneer je voor 1 of meerdere weken op vakantie gaat, dan kun je best je waterteller afsluiten. Zo ben je er zeker van dat je geen last hebt van een waterlek wanneer je terug komt.

Huistips: Lijst
bottom of page